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Frequently Asked Questions on the  

Eligibility for Provisional Registration with the Medical Council 

Malta 

(July 2021) 

1. I am applying to join the Foundation Programme Malta; do I need to register with the Medical 

Council Malta? 

Yes, in terms of local Laws, you will need to apply for Provisional Registration with the Medical 

Council Malta (MCM). 

 

2. Are all Medical Graduates eligible to apply for Provisional Registration? 

No. Candidates eligible for provisional registration are those who have graduated from 

approved Universities/Medical Schools (see Question 3 and 5) and from courses from the EU 

and EEA countries, notably from Austria, Belgium, Bulgaria, Croatia, Cyprus, Czech  Republic,  

Denmark,  Estonia,  Finland,  France,  Germany, Greece,  Hungary, Iceland, Ireland, Italy, Latvia, 

Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Malta, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Romania, 

Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden and Switzerland. 

 

3. Which are the approved Medical Courses/Universities? 

Approved courses are those delivered by Medical Universities which are conformant to Annex V 

of the Professional Qualifications Directive EU 2005/36/EC.  

 

As stipulated by the same Directive and Maltese LN 270 of 2016 Article 8(2), the basic degree of 

Medicine must be a course of duration of at least five years of study AND shall consist of at least 

5,500 hours of theoretical and practical training AND provided by, or under the supervision of, a 

recognised University. 

 

Original certificates attesting the above should be readily available. 

 

4. I am attending an overseas/non-EU campus of a European University; will the Medical degree 

awarded by this Institution be recognised for eligibility in Malta?  

No. Only degrees awarded for courses which are undertaken within the EU are accepted for 

registration purposes. 

 

5. What is the “LETTER OF INTENT” that is being requested by the Foundation School, Malta?  

The Letter of Intent is a preliminary screening process for eligibility for provisional registration 

with the MCM. It is not a formal application and does not guarantee registration if inaccuracies 

are later discovered. 

 

6. Are four-year post-graduate medical courses eligible for registration? 

In line with EU and Maltese law, (see questions 3 and 7), these courses are NOT automatically 

recognised by the MCM for registration purposes. Together with their application for the “Letter 
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of Intent”, applicants are advised to send the premedical course transcripts and curriculum for a 

case by case adjudication process. 

 

7.  Are all primary university degrees acceptable for consideration with the four-year post- 

Graduate medical courses mentioned in question 6? (see Question 12)  

No. Only first degrees from recognised universities from EU Member States (see question 2) 

shown below that are related to medical sciences are deemed acceptable for consideration: 

 

All applicants for provisional registration with the Medical Council who have graduated from a 

post-graduate four year medical course programme will only be considered as eligible if their 

primary university degree is listed below: 

(i) a Bachelor of Science in Nursing Studies, or in Midwifery, or in 

Physiotherapy, or in Radiography or in Medical Laboratory Science or 

(ii) a Bachelor of Pharmacy or 

(iii) a Bachelor of Dental Surgery. 

Applicants in possession of a first degree in non-scientific subjects or in pure or applied sciences 

(Chemistry, Physics, Mathematics or Biology) will not be considered. 

8. If I have been fully registered in another EU/EEA country, can I apply for provisional 

registration in Malta?  

No. If one is already fully registered in another EU/EEA Member State, one does not qualify for 

Provisional Registration, but Full/Permanent Registration is normally granted on a case-by-case 

basis. 

 

9. Can I join the Foundation Programme, Malta with Full/Permanent Registration?  

The MCM is not responsible for applications to the Foundation Programme and queries on this 

matter should be addressed directly to the Foundation School Malta. 

 

10. Is there a fee for enquiries on registrability?  

To date no fee is charged for enquires, but kindly check with the MCM. 

 

11. What is the duration of provisional registration?  

Provisional Registration is granted only to Medical Practitioners who have been accepted as 

Foundation Doctors. On completion of the Foundation Programme, provisional registration will 

automatically cease. 

 

12. Will I be eligible for full registration in Malta at the end of the Foundation Programme? 

Graduates from medical training programmes of five or more years’ duration in conformity with 

the provisions laid down in point 3 above will be eligible for full registration. 


